Eno točeno, prosim!

Vsak domači pivovar se prej ali slej sreča s tem, da mu postane pranje steklenic prava muka. Če dela majhne količine naenkrat, še gre. Npr. ena običajna serija cca 20 l piva, pa pomeni 40 steklenic po pol litra, v primeru da je pivo močnejše in ga polnimo v male steklenice po 330 ml, pa to pomeni 60 steklenic.

bottletree
Seveda če jih pomivamo sproti, ko ga pivo pijemo, je vse skupaj lažje, vendar je redko kdo tako dosleden. Vsako serijo steklenic je treba pred polnjenjem še razkužiti. Vsako steklenico posebej. Kar nekaj dela.
Zato so seveda domači pivovarji razmišljali tudi v smeri točenega piva. Na žalost komercialni sodčki za točeno pivo niso posebej primerni za domače pivovarstvo. Predvsem zato, ker imajo samo eno odprtino na sredi in je čiščenje take posode zelo zahtevno z domačimi pripomočki.
Na srečo so ugotovili, da si lahko pomagamo z industrijo sladkih gaziranih pijač. V mnogih lokalih in drugih podjetjih, kjer je na voljo točilnica za sladke gazirane pijače na pipo, se pod pultom v hladilniku nahajajo tako imenovani Cornelius sodčki ali po domače corny kegi. Po navadi so to 5 galonski oziroma okrog 19 litrov veliki sodčki iz nerjavečega jekla. Njihova dodatna prednost je tudi to, da so ozki in visoki, kar pomeni, da gredo lažje v domače hladilnike.
Na vrhu imajo dva priključka, za dovod plina (CO2) in za izhod pijače (pivo). Osrednji del pokrova sestavlja velika odprtina, ki omogoča enostavno čiščenje in polnjenje, ter varnostni ventil za izpust plina.

toceno1

Moj domači sistem za dve vrsti piva priklopljen na eno CO2 jeklenko

Dodatno potrebujemo še jeklenko s plinom CO2, manometer ter nekaj cevi in priključkov. Vse to, prirejeno za domače pivovarje in corny kege, prodajajo trgovine z opremo za domače pivovarstvo.

Sistem za karbonizacijo piva sestavljen iz jeklenke CO2 ter manometra in priključnih cevi - ostanek od ukvarjanja z akvaristiko

Sistem za karbonizacijo piva sestavljen iz jeklenke CO2 ter manometra in priključnih cevi – ostanek od ukvarjanja z akvaristiko

Pri točenem pivu odpade sekundarna fermentacija v steklenici, saj pivo karboniziramo neposredno z dodajanjem ogljikovega dioksida. Pri tem moramo vedeti temperaturo na kateri bomo pivo karbonizirali, in želeno stopnjo ogljikovega dioksida glede na stil piva. Pri tem si pomagamo s tabelo kot je ta na spodnji sliki, s katere odčitamo ustrezen pritisk.

karbonizacijaPo približno dobrem tednu imamo pravo točeno pivo, karbonizirano na ustrezno stopnjo. Dobro je, da smo pozorni tudi na dolžino cevi, saj se začetniku hitro zgodi, da z veseljem prvič preskusi svoj nov točilni sistem in dobi ven ¾ kozarca pene in kak cm piva na dnu. Na internetu obstajajo računi ali kalkulatorji za izračun ustrezne dolžine cevke, da uravnotežimo pritisk glede na debelino cevi in še nekatere druge faktorje. To pa presega zahtevnost tega zapisa, zato o tem kdaj drugič.

toceno3

Na zdravje!