Kolesarsko potovanje Kvarner (HR) 5. dan

Današnja relacija: Trajekt Zadar-m. Lošinj plus kolesarjenje m. Lošinj-Osor

Po zgodnjem vstajanju sva se odpeljala do bližnje trajektne luke Gaženica. Čeprav je bila ura šele okrog 7.30, je bil promet čisto nekaj drugega kot prejšnji dan, ko je bila nedelja.

Trajekt Lastovo, ki bo sedem ur dajal zavetje in naju popeljal nazaj v Kvarner.

Vkrcali smo se na trajekt, nama so bili seveda najbolj zanimivi kolesarji, ki so tako kot midva potovali na dveh kolesih. Tudi tokrat se nas je nabrala pisana druščina kolesarjev. Poleg naju še Japonec iz Osake, ki že tri leta potuje po Evropi, trije Italijani in Ernst iz Nizozemske, ki potuje iz Albanije proti Španiji, kjer namerava preživeti zimo.
Vožnja je trajala cca 7 ur, s postankom na otokih Olib, Silba, Ist in Premuda, katerim je trajekt edina oskrba.

Vezanje koles, desno Ernst.

Na trajektu se seveda tako dolga vožnja kar vleče.

Lep dan je. Malo na palubo, malo noter.

Sredi opoldneva.

Z zanimanjem smo si ogledali oskrbo na malih otočkih (Premuda, Olib, Ist, Silba), ki jim pristanek trajekta pomeni prijetno spremembo vsakdanjika.

Pristanek na Olibu. Traktorčki prišli po tedensko zalogo.

Med potjo sva se zaklepetala z Ernstom in vožnja je minila kar hitro. Nato smo se dogovorili, da skupaj potegnemo še 20 km do Osorja, kjer smo se ustavili v kampu Preko na lošinjski strani.

Kuhanje večerje v kampu Preko.

Osor je lep majhen kraj, najbolj znan po vrtljivem mostu, ki povezuje Lošinj s Cresom. Dvakrat dnevno ga odprejo, da spustijo ladjice skozi, da jim ni treba potovati okrog otoka, če želijo na drugo stran. Skozi prekop se prelivajo in mešajo tokovi, kar ustvarja zanimiv efekt.

Osorski most, desno Lošinj, levo Cres.

Šla sva se malo okopat in si ogledat Osor, med drugim tudi zanimivo razstavo stripov/karikatur iz vsega sveta.

V Osorju.

Karikatura-Aktualno.

Lepo je tudi opazovati dogajanje okrog sebe in ljudi, ki so zbrani z vsega sveta. Na koncu vidiš, da si nismo tako različni, če si le dovolimo, da pride na dan tudi radoveden otrok, ki je v vsakemu od nas.

Igra na plaži

Po večerji in osvežilni kopeli smo nadaljevali naše spoznavanje in delali načrte za naprej. Ernst je trenutno pustil službo in potuje naokrog. Verjetno bo v Španiji poiskal delo za čez zimo, se učil španščine in spoznaval kulturo. Zanimiv fant. Enkrat je to že počel v Aziji čeprav takrat kot backpaker. Zanimive cilje in prioritete imajo ljudje, ki potujejo. Običajno želijo spoznavati nove ljudi in dežele, kar seveda zahteva čas in denar. Nekateri delajo na poti, nekateri privarčujejo v kratkem času in potem gredo na pot. Kar seveda zahtev tudi veliko poguma in odklona od vrednot, ki so nam priučene.
Več njih, s katerimi sva se pogovarjala, namesto z letalom potuje nazaj  na začetek (domov) z vlakom (vsaj po Evropi), običajno preko Italije, do kamor pridejo s trajetom iz Grčije.
Danes je bilo kratko potovanje, samo 21km 1 h, 225vm.

Misel dneva: Kaj želimo, kaj sanjamo, Kam gremo?