Alpe Adria kolesarjenje 1. dan

Že dolgo je od zadnjega zapisa. Potovanj je od kovida naprej dosti manj ali pa niso vedno vredna objave. Tokrat sva se vrnila na kraj zločina izpred nekaj let. Odločila sva se prekolesariti italijanski del poti Alpe Adria, ki poteka od Salzburga do Gradeža.
Italijanski del se začne malo na Trbižem, midva sva pa še malo potegnila in se pustila dostaviti na gorenjsko. Ker je za kampiranje, najin priljubljen način spanja zunaj, še prehladno, sva imela “dokaj” lahka kolesa. Nekaj oblek, malo hrane za krepčilo. Na žalost sva zadnja leta manj aktivna in so kolesa bila vseeno obtežena.

Zaćetek malo pred Dovjem

Zgornja gorenjska je bila sončna, a dokaj sveža po zadnjih nekaj zimskih dnevih. Začela sva z vetrom v hrbet in počasi napredovala proti meji z Italijo. Kratka kava v Kranjski gori, nato pa naprej. Shladilo se je in se pooblačilo, kar je zahtevalo dodatna oblačila.

Oblečena kot medveda

Pot se do meje praktično ves čas dviga in čeprav se ne opazi, ker je klanec položen, naredimo kar nekaj višinskih metrov. Zaradi mraza in pomanjkanja kondicije sva imela turistični tempo, saj nisva želela preveč zašvicati. Po meji se začnemo spuščati proti Trbižu.

Prehod čez most


Peljala sva se pod Sv. Višarjami in ugotovila, da jih je bilo že mnogo pred nama. Kolesarska steza tukaj v okolici je bila še vedno popisana z napisi ROGLA, ROGLA.

Pod Sv. Višarjami / števec kolesarjev

Nadaljevala sva do Trbiža, kjer sva se priključila na originalno Alpe adria pot, ki pride iz Beljaka, do koder je približno 35 km.

Na eni od mnogih klopc sva se ustavila za okrepčilo.

Nad Trbižem malica/kosilo.

Pred nama in nad nama so se grozeče zbirali oblaki. Vmes je za nekaj trenutkov posijalo sonce. Klanec pa spet spust. Nato pa: “Kaj mi tako plete kolo? Ah prazna guma.”

Povozil sem drobec stekla. Po menjavi pa še malce telovadbe tudi za roke. Vsi, ki se peljejo mimo, te pozdravijo in so veseli, da se to ni zgodilo njim.

Po nekaj deset kilometrih se je pred nama pojavil današnji cilj Tablja/Pontebba. Vmes je že malce porosilo, zato sva se podvizala. V hotelu odložila torbe, nato pa na kratek ogled kraja. Glede na velikost sva zaključila v petnajstih minutah.

Cerkev v Pontebbi/Tablji

Ustavila sva se na pir, pico in to je to za danes. Potem je še enkrat deževalo, tokrat malo bolj zares in sva obujala spomine na isto pot pred sedmimi leti, ki se ni tako uspešno zaključila. Tokrat sva izenačila boj z vremenom na 1:1.

Prevoženih cca 60 km, v približno treh urah brez postankov.